Iskolamosdó felújítási program

A Teka Magyarország Zrt. is segített, hogy öt iskolában idén megújuljanak a mosdók. Szebb iskolában jobban megy a tanulás is!

Még midig sok olyan általános iskola van Magyarországon, amely a legjobb szándéka ellenére sem tud megfelelő feltételeket nyújtani ahhoz, hogy a gyerekek megtanulhassák az alapvető higiéniás szabályokat és szokásokat.  Számukra óriási lehetőséget jelent az Iskolamosdó Felújítási Program, hiszen ennek segíségével hátrányos helyzetű vidéki tanintézményeket segíthetünk hozzá, hogy leromlott állapotú és korszerűtlen mosdóhelyiségeiket felújítsák. Ebben a programban a TEKA Magyarország Zrt. immár két éve büszkén és nagy örömmel vállal részt támogatóként.
 

Ezen a nyáron öt vidéki általános iskolában a szokottnál jóval nagyobb a sürgés-forgás: míg a gyerekek a jól megérdemelt vakációt töltik, az iskolájukban kőművesek, burkolók, festők és vízvezeték szerelők jönnek-mennek és teszik a dolgukat, hogy szeptemberre, mire a gyerekek újra beülnek az iskolapadba ragyogóan tiszta, kényelmes és modern mosdók várják őket. Egészen biztosan nagy meglepetés lesz ez számukra, és óriási öröm is, hiszen eddig mállott vakolatú, penészes mosdókba kellett naponta bejárniuk, ahol a csapok csöpögtek, a vécék eldugultak és rossz szagok terjengtek mindenütt. Ugyan kinek van kedve itt kezet mosni vagy vécére menni? Sok gyerek például azért nem ment ezekben az iskolákban tornaóra után tisztálkodni, mert egyszerűen taszította őket a mosdó állapota. Ilyen körülmények között – van olyan iskola, ahol 1950 (!) óta nem újították fel a vizesblokkot – bizony nehéz tisztaságra szoktatni a diákokat, és hiába is magyarázzák nekik a felnőttek a higiénia fontosságát. Szeptembertől azonban minden más lesz ezekben az iskolákban, és sokkal szebb és kellemesebb környezet várja majd a gyerekeket – és ebben nekünk, és a MOFÉM termékeknek is jutott egy kis szerep. 
 

Az Iskolamosdó Felújítási Program keretein belül ugyanis a Klebelsberg Központ szakmai támogatásával és nagyvállalatok önkéntes felajánlásaiból minden évben megújulhat néhány rászoruló vidéki iskolában a mosdó. A programhoz a TEKA Magyarország Zrt. is csatlakozott és a MOFÉM termékekkel – mosdó csaptelepekkel, piszoáröblítő csapokkal, szelepekkel és más fürdőszobai felszerelésekkel – segítünk hozzá nehéz helyzetben lévő tanintézményeket, hogy megfelelő tisztálkodási körülményeket biztosíthassanak az ott tanuló gyerekeknek. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy több száz kisdiák életét és mindennapjait tehetjük így szebbé, kényelmesebbé és egészségesebbé, és örömünkre szolgál, amikor látjuk, hogy mennyivel szívesebben járnak azóta iskolába. 
 

Idén öt vidéki iskolát támogathattunk a program során:

  • a hajdúszováti Diószegi Lajos Általános Iskolát
  • a pilisi Gubányi Károly Általános Iskolát;
  • az Olaszi Általános Iskolát;
  • a csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskolát;
  • és a bagamér-kokadi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolát. 


Ezek az iskolák több tucat induló közül nyílt szavazást követően kapták meg a lehetőséget, hogy megújíthassák mosdóikat. Rajtuk kívül az elmúlt évek során a programnak köszönhetően több mint 1000 gyermek iskolai higiéniai körülményein sikerült javítani. Társadalmi felelősségvállalási elveinknek megfelelve örömmel támogattuk ezeket az iskolákat, és reméljük, hogy a jövőben is lesz alkalmunk rá, hogy ebben a formában is enyhítsünk a hátrányos helyzetű gyermekek gondjain.